Loading the content... Loading depends on your connection speed!

img

Galeri Barang Kemas

Aspek yang terpenting pada barang kemas Islam adalah teknik-teknik yang digunakan untuk mencipta hasil seni yang kekal sebagai karya agung. Emas yang sememangnya merupakan bahan utama, diolah dalam pelbagai cara, daripada hiasan filigri yang menawan hinggalah ke corak tekan timbul. Penggunaan batu-batu permata berharga merupakan kemuncak kepada pencapaian seniman Islam.

Golongan elit daripada pelbagai masyarakat Islam lazimnya menggemari batu-batu permata sepertu berlian, zamrud dan delima, di samping mutiara serta batu-batu permata separa berharga yang lain. Cara batu-batu permata tersebut diolah dan digunakan di dunia Islam agak berbeza berbanding di Eropah. Subang hidung dan cincin ibu jari adalah dua jenis perhiasan peribadi yang lebih biasa ditemui di dunia Islam.

Barang kemas yang dipakai ada kalanya agak sarat di mana kebanyakannya digunakan dalam upacara istiadat, ini termasuklan mahkota pengantin perempuan yang dibentuk seperti bulu kening si pemakai.

Barang Kemas India

Keindahan barang kemas dari India pula boleh dikatakan tiada tandingannya. Benua kecil ini bukan sahaja merupakan sumber kepada pelbagai jenis batu permata malah ia turut merupakan tempat di mana mereka menjadikan batu-batu permata tersebut sebagai hiasan yang indah. Istana Mughal merupakan peneraju dalam bidang ini dan minat terhadap barang-barang kemas tidak terbatas kepada kaum wanita di istana sahaja.

Pada suatu ketika dahulu, raja-raja di Eropah gemar mengenakan anting-anting mutiara, namun begitu, maharaja-maharaja Mughal juga tidak kurang hebatnya dari segi perhiasan diri. Kecintaan mereka terhadap barangan perhiasan merangkumi pelbagai bentuk, daripada perhiasan batu permata yang ringkas hinggalah kepada perhiasan sedondon yang besar dan terperinci. Kebanyakannya menggunakan batu-batu permata seperti berlian, zamrud dan delima.